Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

ΜΕΛΙΣΣΕΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Η γνώση εχει δύναμη σήμερα. Η γνώση ελέγχει και οδηγεί τον ανθρωπο στην πύλη της ευκαιρίας και της προόδου. - Peter F. Drucker, 1909-2005, Austrian-born Management Consultant and Author

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
==================================================
Στο βιβλίο "Πρακτική Μελισσοκομία" (Α.Θρασυβούλου) αναφέρεται οτι "Τέλος Φθινοπώρου, ο πληθυσμός των μελισσών περιορίζεται, γιατί η ωοτοκία της βασίλισας μειώνεται και γεννιούνται λιγότερες μέλισσες απο εκείνες που φυσιολογικά πεθαίνουν απο γηρατειά...."( Σχημα 129Α κατωτέρω).



Σημείωση:
Οι αναφορές που εχουμε απο τους μελισσοκόμους που συνεργάζονται μαζί μας και οποίοι απο τον Σεπτέμβριο και μετα ξεκινησαν τίς εφαρμογές με τα προιοντα της Forever (Χυμός Αλόης Βέρα Νο 15, Ταμπλέτες Γύρης Νο 26 και βιταμίνες Β12), διαπίστωσαν οτι η ωοτοκία της βασίλισσας οχι μόνον δεν μειώθηκε, αλλα παρατηρήθηκε οτι, πέραν της απιστευτης ευεξίας και ευρωστίας των μελισσων, προέκυψε και μία σοβαρη αυξηση του πληθυσμου πριν το κλείσιμο των κυψελων για τον χειμώνα.


Στήν συνέχεια θα πρέπει να λαβουμε δε υπ' οψιν ότι ..."Τον χειμώνα, η ωοτοκία στα μελίσσια διακόπτεται, ενώ σε άλλα ελαχιστοποιείται, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί ο πληθυσμός ακόμη περισσότερο. Μεσολαβεί και το διάστημα ξεκούρασης της βασίλισσας! Ο ρυθμός με τον οποίο ανανεώνεται ο πληθυσμός θα είναι αρκετά βραδύς και δεν θα αντισταθμίζει την απώλεια των ηλικιωμένων μελισσών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ακόμη μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού εάν δεν βοηθηθούν. Προς το τέλος του χειμώνα με αρχές της άνοιξης αρχίζει η διεύρυνση της ωοτοκίας και η αύξηση του πληθυσμού, οι συνθήκες όμως για το μελίσσι είναι ακόμη αντίξοες..." (Σχήμα 129Β).

Σημείωση Σύνταξης:
Οι μελισσοκόμοι οι οποίοι ανέμειξαν στο ζαχαροζύμαρο τα προϊόντα της Forever (Χυμό Αλόης Βέρα Νο 15, Διατροφικό Πρωτεΐνών και αμινοξέων Νο 237, Ταμπλέτες Γύρης Νο 26 και Βιταμίνες Β12) και τροφοδοτούσαν τα μελίσσια με πίττες αναλόγως του πληθυσμού(πάνω από την μελισσόσφαιρα), αναφέρουν ότι και κατά την περίοδο του χειμώνα, η βασίλισσα εξακολουθούσε την ωοτοκία και οδεύοντας προς την άνοιξη, η βάση για την δημιουργία ενός πολύ δυνατού στρατού ήταν εμφανής.


ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ
Εδώ οφείλουμε να κάνουμε μία απαραίτητη διευκρίνηση, σύμφωνα με τις συστάσεις και παρατηρήσεις των μελισσοκόμων.
Όσο καλός και αν είναι ο καιρός τους χειμερινούς μήνες, δεν θα πρέπει να ψεκάζουμε τίς μέλισσες η να κάνουμε ενστάλαξη το μίγμα επάνω στα πλαίσια , γιατί διεγείρονται προς εκτροφή γόνου.
Και αυτό γιατί, οι νέες μελισσες δεν θα αντέχουν στο ψύχος. Στην μελισσόσφαιρα που σχηματίζουν γίνεται εναλλαγή των μελισσών από μέσα προς τα έξω και όταν οι νέες μέλισσες βγουν στην περιφέρεια θα παραλύσουν.
Οπως επίσης οι μέλισσες μπορεί να ξεγελασθούν λόγω κάποιας πρόσκαιρης βελτίωσης του καιρού. Νοιώθοντας την ενεργητικότητα μέσα τους θα βγουν έξω για συλλογή γύρης και νέκταρος αφού υπάρχει νέος γόνος. Εάν η θερμοκρασία που επικρατεί είναι κάτω από τους 10 βαθμούς, οι μέλισσες κατά την επιστροφή τους δεν θα κατορθώσουν να ξαναμπούν στην κυψέλη και θα μείνουν έξω.
Αυτό το τελευταίο γεγονός θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλος αριθμός τους, ο οποίος την συγκεκριμένη περίοδο είναι πολύ σημαντικός, και επιπλέον οι μέλισσες αυτές είναι που θα εκθρέψουν τον νέο γόνο, ζορίζοντας τις εναπομίνουσες που δεν θα καταφέρουν την επιπλέον εργασία, οδηγώντας σε άλλα προβλήματα.


Στό αναφερόμενο βιβλίου σημειώνεται δε οτι "...Την περίοδο αυτή, δηλαδή τον χειμώνα, οι τροφές καταναλώνονται με μεγάλη ταχύτητα λόγω των αντίξοων συνθηκών , και τις αυξημένες δικές τους ανάγκες , η νεκταροσυλλογή είναι περιορισμένη και οι παγωνιές τα βράδια συχνές . Οι αντίξοες αυτές συνθήκες συμβάλλουν ώστε μερικά μελίσσια να χαθούν, γι αυτό και το στάδιο αυτό της ανάπτυξης αναφέρεται ως "κρίσιμο στάδιο".
Στο κρίσιμο στάδιο το μελίσσι στηρίζεται κύρια στίς νεαρές που εκκολάφθηκαν το φθινόπωρο και θα ξεχειμωνιάσουν....".

Προσοχή επίσης συνίσταται και στις αλκυονίδες μέρες μόνο τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο (ενισχυμένο με Χυμό Αλόης Νο 15,Βιταμίνη Β12 Νο 188,Ταμπλέτες Γύρης Νο 26 και Διατροφικό πρωτεΐνών και αμινοξέων Νο237 ) και όχι καθυστέρηση στην επιθεώρηση.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητο δομικό στοιχείο του κυττάρου .
Τα αμινοξέα είναι βασικά συστατικά των πρωτεϊνών, που με τη σειρά τους είναι οι χτίστες όπως μπορούμε να τις ονομάσουμε, των μυών.
Οι υδατάνθρακες η σάκχαρα είναι η κυριότερη πηγή ενέργειας απαραίτητο συστατικό για το διαιτολόγιο τους.


Όταν λοιπόν ο μελισσοκόμος αποφασίζει να τροφοδοτήσει με ζαχαροζύμαρο το μελίσσι του πρέπει να έχει υπόψιν του ότι αυτό δεν έχει πρωτεΐνες ούτε μεταλλικά στοιχεία ούτε αμινοξέα ούτε άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που βρίσκει στο νέκταρ η τη γύρη , παρά μόνο σουκρόζη (κοινώς ζάχαρη) και γλυκόζη, δηλαδή μια φτωχή και φθηνή διατροφή. Σαν οργανισμός πλέον στο τέλος της περιόδου είναι αδύνατος.
Εδώ πλέον χρειαζόμαστε τη βοήθεια που προσφέρει τό ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ με τα προιοντα της Forever που αποκλειστικά διαθέτει στούς Μελισσοκόμους, ητοι με τον Χυμό Αλόης Βέρα , τις Βιταμίνες , τις πρωτεΐνες , και τα αμινοξέα.
Συμπέρασμα:
Τώρα πλεόν ολα εξηγούνται. Καθίσταται φανερός ο λόγος γιατι οι μελισσοκόμοι μας ειχαν τοσο μεγάλη επιτυχία και στην αυξηση του πληθυσμου των μελισσοσμηνων τους, αλλα και τίς απίστευτες ποσότητες μελιου που συνέλεξαν.
Ξεκίνησαν την φροντίδα των μελισσιων τους απο τον Σεπτέμβριο με τους ψεκασμούς η τίς ενσταλλαξεις, συνέχισαν το χειμώνα με το ζαχαροζύμαρο, και στην συνέχεια εχοντας δημιουργήσει ενα πολυπληθή στρατο απο φθινοπωρινές μέλισσες, φρεσκιες, ξεκούραστες και γεμάτες ενεργετικότητα, τίς εστειλαν να φέρουν πίσω τα αγαθα της φύσης σε αφθονία.


"Των φρονίμων τα παιδια πριν πεινάσουν μαγειρεύουν".

Να λοιπον πως η γνώση με την δύναμη που εχει,οδήγησε τόσους ανθρώπους στο να προετοιμάσουν σωστα τα μελισσια τους.

Και οπως συνηθίζoυμε να λέμε στο ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ: "ΤΥΧΗ = ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΤΟΤΕ ΓΕΜΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ".

Θα επανέλθουμε σε αυτο το θεμα την Ανοιξη.

Σ.Σ.: Το αρθρο αυτό το επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Κουτρουμανίδης του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ. Τεράστια ομως και πολύτιμη η προσφορά στην συνθεση αυτου του αρθρου του κ. Σκλίβα Σπύρου, Μελισσοκόμου απο τήν Μύκονο, ο οποιος ειχε την ευγενη καλωσύνη της συμμετοχης του στο αρθρο. Τον ευχαριστούμε θερμά. Μακάρι να υπάρξουν και αλλες τέτοιες προσφορές και συμμετοχές στο μέλλον.

Νίκος Αρσενόπουλος
Ιστιαία Ευβοιας
Τηλεφ. 6972872372

1 σχόλιο:

Νικος Αρσενοπουλος είπε...

Νάσαι καλά. Καλη Ανάσταση και Καό Πάσχα και σένα και σε οσους αγαπάς!!!